Pohyb neodmyslitelně patří k zdravému životnímu stylu a k dětství. Mozek, jako orgán, slouží mimo jiné k řízení pohybu těla. Tím, jak se člověk pohybuje a učí se novým pohybovým vzorcům, trénuje také svůj mozek. Je tedy užitečné do učení a vůbec do života dětí pohyb vrátit. Není nutné, aby se jednalo o řízenou aktivitu ve sportovních klubech. Přirozeným zdravým a dostačujícím pohybem je cokoliv, co mohou děti dělat a baví je to: skotačení, běhání, lezení po prolézačkách po stromech, procházka. Těchto aktivit by mělo mít dítě alespoň 4,5 hodiny denně v předškolním věku. U starších dětí doporučuje světová zdravotnická organizace alespoň hodinu pohybu, u kterého se děti zadýchají a zpotí. Není ani nutné, aby se jednalo o jednu celou hodinu v kuse, stačí například šest desetiminutových časových úseků během dne. Nicméně, čím více přirozeného pohybu dítě má, tím je spokojenější.

Pobyt venku

Naším záměrem je dopřát dětem pobyt venku s kamarády každý den. Buď v rámci konkrétních výukových bloků (prvouka, vlastivěda, matematika) nebo alespoň během delších přestávek. K dispozici máme malou zahradu, kterou v budoucnu pravděpodobně doplníme o prvky přírodního hřiště. V blízkosti se nachází velká louka, hřiště s prolézačkami houpačkami, kolotoči i kopcem na sáňkování a hřiště na míčové hry. Jsme vděční za to, že hned za silnicí můžeme zaběhnout do lesa u rybníku Kala.

Projektové dny

Během projektových dní, které probíhají zpravidla ve středy navštěvujeme s dětmi různá zajímavá místa, která nějakým způsobem souvisí s probíraným učivem.

Uspořádání učebny

Inspirovali jsme se učebnami v International School Prague. Třídy jsou spíše ateliérem s nízkým nábytkem, velkým volným prostorem a mnoha různými místy na práci a odpočinek. Delší učební bloky dovolují učitelům i dětem střídat různá pracovní místa, díky tomu je učení pestré a zábavné.

V našich třídách se nachází různá zákoutí pro práci i odpočinek

  • stoly a židle pro běžnou práci (uspořádané pro práci ve skupině)
  • místo na zemi s vysokým kobercem na sezení, ležení, polštářky
  • vysoké stoly (pro práci ve stoje)
  • gauč a křesla nebo fetboye pro odpočinek